Затвердження шкільних програм, моніторинг якості освіти, участь у сертифікації вчителів

Уряд затвердив положення, в якому прописані повноваження Державної служби якості освіти (ДСЯО). Відповідну постанову прийнято на засіданні КМУ 14 березня 2018 року.

Зокрема, новий Закон «Про освіту» передбачає, що на зміну атестації закладів освіти, яку проводили органи місцевого самоврядування, має прийти інституційний аудит. Нову процедуру проводитиме Державна служба якості освіти, що передбачено затвердженим положенням.

Ключовою метою зміни цієї процедури було розділення повноважень – щоб перевірку роботи (аудит) здійснював орган, який не залежить ні від закладу освіти, ні від його засновників.

Ще однією новацію стане те, що незалежну оцінку якості освіти у певному закладі зможуть також здійснювати громадські організації фахових об’єднань та інші юридичні особи. Законом передбачено, що цю оцінку також можна буде зараховувати як плановий інституційний аудит.

Важливими завданнями Держслужби якості освіти, відповідно до затвердженого Положення, також будуть надання рекомендацій закладам освіти щодо організації та функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти, проведення моніторингу якості освітньої діяльності та якості освіти, участь у сертифікації педагогічних працівників.

Передбачено також, що ДСЯО здійснюватиме акредитацію шкільних програм, що не є типовими.

Кiлькiсть переглядiв: 138